31 mei Najera naar Santo Domingo de la Calzada
Door: Gerard Veldhuis
Blijf op de hoogte en volg Marietje en Gerard
31 Mei 2013 | Spanje, Santo Domingo de la Calzada
Van morgen eerst weer ontbeten bij de plaatselijke bakker. Daarna op pad. Koud als het was wel 6 graden en dat in Spanje en het wordt vandaag ook niet beter. er stond veel wind en dat maakt het nog kouder. De was wil dan wel goed drogen en dat deed een echtpaar ook die ons voorbij kwam. Ze hadden de onderbroek en de sokken aan de rugzak hangen.Wij hebben de regenjassen maar aangetrokken om een beetje warm te blijven. De vooruitzichten voor het weer lijken goed te zijn na morgen loopt de temperatuur op en is er minde kans op regen. Als we een berg opgaan worden we ingehaald door een stel jongelui die in een vrolijke bij waren. Ze hadden bloemen geplukt en Marietje kreeg er een van de jongen en Gerard een van het meisje met een schouderklopje. Het was een klaproos en het beurt je een beetje op. Niet dat we in een dip zitten of zo hoor!! Onze voeten worden goed gemacheerd door de veldkeien op de camino. Voor ons mocht dat wel iets minder maar ja we willen het zelf toch!We wandelen via Azofra en Ciriñuela naar Santo Domingo de la Calzada. Een afstand van ongeveer 21,5 km. Een korte etappe zullen we maar zeggen.
Er is een legende over de bischop van Santo Domingo. Volgens deze legende overnachten een Duits echtpaar en hun zoon opweg naar Santiago de Compostella in een herberg in Santo Domingo.Daar probeerde een dienstmeisje de jongen te verleiden. Omdat de jongen niet op de avance van het meisje inging , verstopte het diensmeisje als wraak een zilveren beker in zijn bepakking. Toen ze verder wilden reizen sloeg zij allarm. De jongen werd wegens diefstal opgehangen. De ouders trokken verder naar Santiago en klaagden hun nood bij de apostel. Toen ze op de terugweg weer Santo Domingo aandeden zagen ze tot hun grote vreugde dat hun zoon nog leefde: de appostel had hem al die tijd- enkeleweken lang- ondersteund, zodat hij niet kon stikken. Nadat de jongeman was bevrijd vertelden de ouders dit aan de bischop van deze stad. Deze wilde juist beginnen aan zijn maal van van een gebraden kip en een haan. Hij hoorde het verhaal ongelovig aan en riep uit¨Dit beest zal nog eerder vleugels krijgen dan dat zo iets waar kan zijn¨Onmiddelijk kregen de haan en de kip vleugels, de haan kraaide en de twee vogels vlogen van hun bord. In de kathedraal bevinden zich nog steeds twee kippen en een haan en als je er bent en de haan kraait, dan zal je reis zeker goed verlopen. Bij ons heeft hij niet gekraaid.maar we zullen het zeker halen als alles zo goed verloopt. Morgen gaat de tocht naar Bolerado dan vertellen we meet.
Groet uit Spanje Marietje en Gerard.
31 Mei 2013 - 19:29
Ann Van Dam:
Hallo jullie 2tjes, leuke verhalen en een opbeurend verslag. Het mooie weer zit er nu voor jullie ook aan te komen, alleen als het maar niet te warm wordt, hou je goed en weer heel veel wandelplezier.
Ton en Ann -
31 Mei 2013 - 20:45
Jan En Karlien:
Hola peregrinos, zo te lezen kennen jullie de legende van sto. Domingo. Jullie weten nu ook waarom er plat gewalste kip op de bordjes komt. Je weet maar nooit. Wat een mooie foto Gerard, een echte pelgrim! In Belorado is er een albergue met zwembad maar daar zitten jullie nog niet op te springen met al die regen en wind.
Morgen, op naar Castilia y Leon. Dat bord zal jullie niet ontgaan. Veel wandelplezier en weinig wind. Jan en Karlien -
31 Mei 2013 - 21:46
Mieke:
Hallo""pelgrims",
Leuk om te lezen; al jullie avonturen!
Houd de moed er in maar dat lukt jullie wel. Hopelijk morgen beter weer.
Veel wandelplezier!!
Mieke -
01 Juni 2013 - 10:46
Anne-Mieke En Martin:
Hallo allebei,
Met jullie energie zit het blijkbaar nog wel goed als ik lees dat je zelfs zin nog zin hebt om ons de legende van de bisschop van Santo Domingo te vertellen!
En inventief zijn jullie ook, maar dat wisten we al!
Veel succes en mooie nieuwe ervaringen gewenst!
Martin en Anne-Mieke.